Marimekko Unikko: Potisk, který změnil svět

Vzor Unikko je jedním z nejikoničtějších a nejznámějších designů ve světě textilu a módy. Byl vytvořen finskou designérkou Maijou Isolou pro finskou designovou firmu Marimekko. Unikko, což znamená "mák" ve finštině, vznikl v roce 1964 jako reakce na prohlášení zakladatelky firmy, Armie Ratia, která prohlásila, že Marimekko nikdy nebude vyrábět květinový vzor.

Naproti tomu Maija Isola se rozhodla postavit se tomuto prohlášení a vytvořila kolekci květinových tisků inspirovaných přírodou, a tak vznikl vzor Unikko. Tento design zobrazuje velké, odvážné a barevné květy máku s jedinečnými, proudícími okvětními lístky. Vzor je charakterizován svou jednoduchostí, elegancí a nadčasovým aparátem, což ho okamžitě učinilo populárním a oblíbeným.

Původně byl vzor Unikko použit pro různé produkty, včetně látek, ubrusů a oděvů. Jeho úspěch a popularita vedly k jeho rozšíření a stal se symbolem 60. let a následující éry optimismu a odvážného designu.

Popularita Unikko přetrvala po mnoho let a stále tvoří významnou část nabídky produktů Marimekko. Vzor byl použit na různých výrobcích, jako jsou šaty, tašky, povlečení a dekorační předměty do domácnosti, a byl reinterpretován a přizpůsoben různým barevným kombinacím.

Úspěch vzoru Unikko ukazuje sílu inovativního designu a jak zdánlivě vzpurný akt může vést k trvalému a oblíbenému symbolu ve světě umění a módy. Představuje ducha kreativity a individuality a stal se nadčasovou klasikou, která překonává generace a hranice.

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek